b.o.b.

Jag vill tipsa om en miniserie som har överraskat mig nåt så extremt. Nämligen Tom Hanks och Steven Spielbergs serie "Band of Brothers".
Jag var extremt kritiskt och skeptiskt till hela idén att ens titta på den här serien, då jag sällan gillar "krigsfilm" eller något annat som glorifierar att ha ihjäl människor, men jag hade så feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel. Det är nämligen inte det som är poängen med serien.

Serien är en sann historia där man i 10 delar får följa en patrull från USAs ingripande i Andra världskriget. Fallskärmsjägarna i Easy company. 
Varje avsnitt fungerar som en blandning mellan film och dokumentär och man följer olika personer i kompaniet (som består av ca 60 personer).

Det som är så himla bra med hela serien är just att man "lär känna" majoriteten av alla i Easy company och att fokus ligger på hur soldaterna förändras psykiskt och hur man "av-personifierar" sina fiender i krig. Serien illustrerar hur förfärligt och vidrigt krig är och hur rädslan tär på samtliga inblandade. Bara för att man i ett avsnitt får följa 3-4 "huvudpersoner" så betyder inte detta att de inte dör, ingen av åskådarens "vänner" (som man brukar ha i serier, antagandet att hjälten inte dör så att säga) går säker och man känner hur det river i kroppen (och i Easy companies övriga medlemmar) när någon karaktär dör. En av vännerna. Precis som det blir i krig när ens kamrater dör, på båda sidor, och man blir shockad över hur snabbt det går att ta ett liv, man får ångest vågor blandat med en smygande rädsla för att det här HAR HÄNT PÅ RIKTIGT.

Så mycket lidande och död och så mycket onödigt.

Det jag gillar är alltså att: det inte är en klyschig serie, den glorifierar inte krig eller USA och man förstår mekaniken bakom dåtidens arméfunktion. Man får inblick i hur männen känner sig, vad som händer i deras huvuden, vilka rykten som går och man delar deras suckar när de får nya order att ge sig ut på ett nytt uppdrag.

Vidare är själva serien otroligt snyggt gjord, filmad så att man känner sig som att man själv också sitter i ett "fox hole" och spejar ut i dimman eller att man springer för sitt liv i en skyttegrav.
Hela idén med att det är realistiskt genomsyrar ju även serien när det kommer till blod och sånt så jag utfärdar en liten liten varning för de superkänsliga (dock ej värre än Game of Thrones, för er som sett den, så helt lugnt).

Kan rekommendera att dessutom se den under vinterhalvåret, vi i skandinavien vet ju hur det känns att frysa.
"From this day to the end of the world, we in it shall be united, we, band of brothers"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0