bästabästa duHär kommer en liten lista på 50-60s-jag-är-bakis-filmer som ni måste köra igenom någon söndag.

Breakfast at Tiffany's
The great gatspy
Easter parade
The wizard of Oz
Sabrina
Gasljus
An american in Paris
Casablanca
Roman Holiday
Funny Face
Singin' in the rain

två kulturnyheter

J.K. Rowling skriver för vuxna

Harry Potter-författaren J.K. Rowling har avslutat sin magiska succcéserie, men hon har inga planer på att sluta jobba. Snart kommer hennes första bok för vuxna.

Den brittiska författaren Joanne Murray - mer känd under sitt alias J.K. Rowling - har inlett en ny fas i sin karriär.

Efter att ha avslutat den sjudelade, bästsäljande bokserien om den unge trollkarlen Harry Potter, är hon redo att skriva en roman som riktas specifikt till vuxna läsare.

"Väldigt olik"
Rowling berättade om sin nya bok i ett uttalande som nådde brittisk press idag - men bokens titel, litterära genre och utgivningsdatum avslöjas inte förrän senare i år. Bokförlaget är väldigt förteget vad gäller detaljerna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Succéförfattaren kan dock berätta redan nu att den nya romanen kommer att bli "väldigt olik" bokserien som gjorde henne känd över hela världen.

Kulturnyheterna

_________________________________________________________________

Nationalmuseum håller stängt i flera år

Nationalmuseum i Stockholm ska hålla stängt för renovering i cirka fyra år. Evakueringen av hundra-tusentals utställningsföremål börjar tidigt nästa år.

Igår fick Fastighetsverket i uppdrag från regeringen att genast inleda projekteringsarbetet inför den efterlängtade upprustningen av Sveriges största konstmuseum - Nationalmuseum i Stockholm.

Kulturnyheterna


230112


The only solution

Alltså- åh herreguuud- blur till way out west. Det blir till att köpa biljett. Inget snack om saken.
Man vill ju inte missa det här (orgasm-varning trailer):

it's tuneday

Den här låten kan få mig på bra humör every day alltså.
Den är så himla somrig och jag kan sluta ögonen och känna hur man cyklar fort fort på landsvägar i jeansshorts och linne.
helst någonstans på franska landsbygden då, såklart.


ss12

Det här tycker jag är finfint spring/summer '12.

Höga byxor med ankelkorta ben:


eller byxor (helst nude, vita eller gröna) som är följsamma och stora i benen med hög midja.

skjortor, skjortor och mer skjortor. mönstrade, vita, pastell, you name it.


Kilklackarna dumpas och byts mot vanlig smal klack (vill ha beige!!), tod's à la MJ eller spetsiga skor:


Pennkjolen får komma fram:


Kavajen bärs med endast BH/valri liten topp:Runda brillor:


Stor clutch på armen:

200212


b.o.b.

Jag vill tipsa om en miniserie som har överraskat mig nåt så extremt. Nämligen Tom Hanks och Steven Spielbergs serie "Band of Brothers".
Jag var extremt kritiskt och skeptiskt till hela idén att ens titta på den här serien, då jag sällan gillar "krigsfilm" eller något annat som glorifierar att ha ihjäl människor, men jag hade så feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel. Det är nämligen inte det som är poängen med serien.

Serien är en sann historia där man i 10 delar får följa en patrull från USAs ingripande i Andra världskriget. Fallskärmsjägarna i Easy company. 
Varje avsnitt fungerar som en blandning mellan film och dokumentär och man följer olika personer i kompaniet (som består av ca 60 personer).

Det som är så himla bra med hela serien är just att man "lär känna" majoriteten av alla i Easy company och att fokus ligger på hur soldaterna förändras psykiskt och hur man "av-personifierar" sina fiender i krig. Serien illustrerar hur förfärligt och vidrigt krig är och hur rädslan tär på samtliga inblandade. Bara för att man i ett avsnitt får följa 3-4 "huvudpersoner" så betyder inte detta att de inte dör, ingen av åskådarens "vänner" (som man brukar ha i serier, antagandet att hjälten inte dör så att säga) går säker och man känner hur det river i kroppen (och i Easy companies övriga medlemmar) när någon karaktär dör. En av vännerna. Precis som det blir i krig när ens kamrater dör, på båda sidor, och man blir shockad över hur snabbt det går att ta ett liv, man får ångest vågor blandat med en smygande rädsla för att det här HAR HÄNT PÅ RIKTIGT.

Så mycket lidande och död och så mycket onödigt.

Det jag gillar är alltså att: det inte är en klyschig serie, den glorifierar inte krig eller USA och man förstår mekaniken bakom dåtidens arméfunktion. Man får inblick i hur männen känner sig, vad som händer i deras huvuden, vilka rykten som går och man delar deras suckar när de får nya order att ge sig ut på ett nytt uppdrag.

Vidare är själva serien otroligt snyggt gjord, filmad så att man känner sig som att man själv också sitter i ett "fox hole" och spejar ut i dimman eller att man springer för sitt liv i en skyttegrav.
Hela idén med att det är realistiskt genomsyrar ju även serien när det kommer till blod och sånt så jag utfärdar en liten liten varning för de superkänsliga (dock ej värre än Game of Thrones, för er som sett den, så helt lugnt).

Kan rekommendera att dessutom se den under vinterhalvåret, vi i skandinavien vet ju hur det känns att frysa.
"From this day to the end of the world, we in it shall be united, we, band of brothers"

det är inte bara här på jorden


120216


Därför behöver vi feminism

Såg ni det här avsnittet av Skavlan? http://svtplay.se/t/102974/skavlan
Med Mona Sahlin, Timbuktu, norske utrikesministern Jonas Gahr Støre och den amerikanske relationsexperten John Gray, mannen bakom boken "Män är från Mars, kvinnor är från Venus".

Alltså, efter 35 min kommer John Gray in i studion.
John Gray är nog den mest - åh jag vet inte ens hur jag ska beskriva honom - naiva och irriterande ointelligenta människa jag nog har hört prata.
Så provocerande dålig med argument och så fruktansvärt amerikansk i sin argumentation (dvs han lyssnar inte utan tror man vinner genom att skrika högst).

Han hävdar att män och kvinnor är olika och bör därför behandlas olika.
Han tar ett exempel om när ett par kommer hem från sina respektive jobb.
Mannen sätter sig framför TVn och kvinnan blir arg över att han inte hjälper till med hushållet direkt. John Gray säger att det är "mannens sätt att hantera stress".

Det.här.är.typ.det.dummaste.jag.hört.
(HEJA MONA, trots att hon inte får säga klart sitt motargument, frågar varför ska det vara KVINNANS uppdrag från första början att ta tag i hushållet!)

Han säger även att ett äktenskap utan dessa "skillnader" saknar passion (på samma ämne passar han även på att slänga in en stöddig kommentar om Monas skor. varför kommenterande han inte på timbuk's fluga? idiot gubbe.)

Sanningen är den att, män som John Gray är precis en sån man som bevarar skillnader mellan män och kvinnor. Han babblar om skillnader i hjärnvävnader och blablabla. Och jag vägrar tro på det. Män och kvinnor är två kategorier som jag inte anser att man kan dela in människan i (förutom i kroppssyfte), men inte i mentala fack. Som både Timbuktu, Skavlan och Jonas påpekar finns det olika typer av män och olika typer av kvinnor. And I couldn't agree more. 

Hela retoriken kring "män är såhär och kvinnor är såhär" är nog det jag hatar mest i världen i argumentationsväg. Jag bara vägrar ta sånt. 
Det är en illusion om hur vi ska utvecklas (Mona är också inne på det). 

Dom verkar inte ha kommit på det i USA bara. Eller iallafall inte John Gray. 


Update update: Nanna Johansson från Tankesmedjan (ja, hallelulja) har gjort en så himla spot-on.
Lyssna mer än gärna. 

 

Tankis är mina hjältar. Åh.


120215

Idag är en sån dag när jag bara vill krypa ner här:


Klädd såhär:


Och sen ska jag få hem en sånhär:


laddad med det här:


Sen ska jag mysa med en sånhär, i knät:

läsa lite sånthär:


Eller kanske titta på något av dethär:


och sen tänker jag stanna där tills det blir såhär utomhus:


jag är ledsen februari men du är verkligen inte min grej.

16 veckor, sen är det över


i bet they told you

Efter singeln 'Video games', så släpptes Lana Del Rey sitt debutalbum "Born to die" och jag måste säga det. Hon har överraskat mig stort. Måste erkänna att jag först trodde hon var modell och ingen sångare eller låtskrivare. Det får jag bittert ta tillbaka efter att ha lyssnat mig igenom albumet.
it.is.marvellous.

Hon har sagt själv att hon är en "self-styled gangsta Nancy Sinatra". (Det uttalandet är det som fick mig att lyssna igenom albumet som den sanna Sinatra-älskaren jag är). Och nu, istället för att uppröras av det här uttalandet, så tycker jag att det stämmer ganska bra.
Hon har en rökig röst (like!) som är väldigt Nancy men har samtidigt en tyngd som liknar en indie-hiphop produktion med stora trummor och beats som för tankarna till en amerikansk depresiv suburb.
Jag ser något i hennes ögon efter att ha lyssnat på albumet, jo det låter way spaced out, men min syn på henne som en kommersiell produkt har förändrats (märk väl, kan förändras igen, jag har ännu inte hört henne prata om sin musik) men hon inger, genom musiken, en känsla av att hon gör musik. utan baktankar, och att hon (som i editorial:n nedan) inte riktigt är bekväm i rampljuset. Jag vet förstås inte om något av detta stämmer, men musiken ihop med vad jag vet om henne ger mig det intrycket.
Hursomhelst finns det en känsla, ljudbilden är underbar och jag kan knappt vänta på vad hon ska bjuda på härnäst.

Jag är såld på specifikt en låt som, spår jag, inom kort kommer spelas sönder på radio. Så ta vara på den och kom ihåg var ni hörde den först. 

  
Come on baby light my fire/weather forecast
tänk på den vardagen

Jag älskar att Garance (Doré) och Scott (The satorialist) är så fina vänner.


när solen värmer och en ljummen vind tar tag i ditt hår


True


oh what wonderful creatures, women,..Have I told you that lately?

Hollywood har slut på idéer.

Jaha, jag har trendspanat.
Jay Z - Otis
Shiddy bang - Ray Charles
Flo Rida - I get a good feeling

Otis Redding, Ray Charles och Etta James?
Nedmixade, isärplockade och runt rappade.
Känns som att populärmusiken börjar vända sig mot amerikansk 50's soul för att sälja mer. (obs ÄNNU mer).

Undrar om de var det Otis, Ray och Etta tänkte sig. Att få sammanknippas med "drinkin all night" med helklädda män och avklädda kvinnor.
nej.

Etta vänder sig i graven och jag sliter mitt hår, sedan återvänder jag till min LP samling.

..but then Hollywood did..


den of shadows


Snart smälter snön

Då kommer jag snegla extra på,
Whyreds drööööööööööööm väska:


Weekdays följande plagg:Zara:
Kavajen


blusenblusenblusen


Bikbok (av alla budgetbutiker??):

Ser nu faktiskt, när allt är samlat, att det är rätt dåligt med färg i min önskelista, men det är nog bara för att jag inhandlat det redan.
Samtliga saker i listan kommer alltså bäras ihop med t ex. mintgrönt (som alla andra?), patellig korall, kobolt blått eller mustigt skogsgrönt.

Marni avec h&m

I butik 8 mars.
Reklamen är gjord av Sofia Coppola, snacka om att h&m brassat på efter versace-floppen.


+365 days and counting


060212

Såhär hade jag velat se ut idag:


Hade jag vilja äta till frukost:


Hade jag gärna velat ta en kaffe på:


Hade jag önskat att jag var:


Hade jag velat pussa lite på:

dit Mr Weasly d'une voix amusée.
Lid för konsten eller brinn

Hej. Substitutdator.
här får ni ett stycke fina saker så länge."I always tell the girls to never take it seriously,
you never take it seriously you always have fun.
And if you ever get lonely, just go to the record store and visit your friends."

RSS 2.0