debatten om konsten

Tittade på aktuellt nyss.
jaha.
"Stockholm inför en nolltolerans mot graffiti" löd en av rubrikerna.
Tydligen har stockholms polisen en egen "klottergrupp" som har rätt att 'ta in' vem som helst som befinner sig på en offentlig plats och bär färgburkar, alltså innan de ens begått ett brott. Samtidigt som man i inslaget berättade att polisens insatsstyrka har ett rum smyckat av graffitikonstnärer.
heja.
Men hela inslaget kulminerade, inte helt oväntat, i hurvida Graffiti är samma sak som Klotter eller om något av det är konst. 
I programmet följde sedan en debatt mellan Stockholm stad och en graffitikonstnär.
Damen från byrokraterna nämnde snabbt att de inte har något emot graffiti, utan det är KLOTTRET som måste minska, då detta kostar staden så mycket (sl betalar närmare 150 miljoner för sanering varje år).
Varför inte inrätta lagliga väggar frågade då konstnären på andra sidan bordet.
Nej, då ökar graffitin runtomkring svarade damen.
Så var tiden slut för mini-debatten.

Jag har några få invändningar.
1. att förneka en subkultur kommer inte att förinta den. Vilket man uppenbarligen försökt då tex DETTA inträffade i somras:
"Stockholms Stad har med hänvisning till stadens klotterpolicy stoppat Riksteaterns reklamkampanj för det internationella gatukonstkonventet Art of the Streets som äger rum på Södra Teatern 13-14 augusti."
Det är helt absurt. det är som modernismen på 80-talet. musiken efter elvis eller whatever du vill ta som exempel på NYA TIDER.
2. att INTE inrätta lagliga väggar är ett extremt provocerande då mycket inom graffiti kulturen handlar som att SES av allmänheten. Kulturen och konstformen uppkom i new york i början av 70-talet. Kulturen utvecklades och på 80-talet blev det populärt att måla gamla godståg i tunnelbanan. De tomma tågen svishade förbi stationer och olika gäng-'tags' blev kända och stilar och tekniker utvecklades. fula och outnyttjade ytor blev målardukar där ungdomar får en möjlighet att utveckla sin kreativa förmåga. att INTE inrätta lagliga väggar är som att sluta sälja notböcker till musiker.
3. varför fattar aldrig politiker det här med att det är sysslolösheten som leder till illegal aktivitet. om kidsen som är för unga för krogen hade något att göra om kvällar och nätter skulle de inte hamna i illegaliteter. ingen garanti förstås, men det skulle minska risken markant. Varför inte då inrätta en grupp som framhäver graffitins konstnässkap (typ som Ikaroz, en verksam graffitikonstnär som medverkade i Aktuellt inslag) eller fler ungdomsgårdar?

De får ta och skärpa sig.
jag älskar street art, tags tycker jag kan tas bort, men the ART of Street art är helt otroligt vacker och fyndig. Gick på motsvarande mässa (var reklam förbjöds) under min tid i Paris.
Helt otroligt att se tex. YZ in action!
så intressant form av konst som ofta framför en kritik mot samhället med en glimt i ögat, eller en drömsk/filosofiskt inslag i vardagen.




det är synd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0